Venster op het oneindige

Textiel installatie

De installatie is gemaakt voor de Stoven kamer, één van de meest bezochte historische bezienswaardigheden in de Beemster. De Stoven kamer was van oudsher bedoeld om je op te warmen voor de dienst die in de 17e eeuw twee uur duurde en in een onverwarmde kerk plaats wordt. Gemaakt voor open monumenten weekend 9 en 10 september 2023.

Expositie

Nu te zien tot 10 juli 2024 in de galerie van Koel 310, Marconistraat 5 Alkmaar. De galerie is in de voormalige drukkerij van Noord Holland in het ‘Maker straatje’ op de begane grond.

Inspiratie en achtergrond

Veel van mijn ideeën komen overeen met die van de (neo-)romantiek een stroming die je meer een fenomeen kunt noemen en die na zijn ontstaan in de 19de eeuw nooit ver weg geweest is, gezien de fantasy en gothic subcultuur van de 21ste eeuw.

In veel van mijn werken probeer ik een hoog sensitief gevoel te leggen. Het gaat om een ervaring opdoen die meer is dan esthetisch. Het gaat om gevoel krijgen voor het oneindige iets wat boven de waan van de dag en de beslommeringen van individuele mensen uitstijgt.

Vaak kijken we, ook ik, naar wat er is om ons heen aan objecten en mensen. We kijken en denken: wat is dit? Dit is een vaas. En dat? Dat zijn de bloemen, en het water. Maar de magie zit hem niet in de vaas of in de bloemen of het water maar in de ruimte ertussen… daar waar alles samen komt.

Het is net zoals bij mensen, dan noemen we het bijvoorbeeld; “De chemie was er niet meer”. Blijkbaar waren er mensen bij elkaar, maar werkte het ‘ertussen’ niet meer. Het is de ruimte tussen de dingen die veel waardevoller is dan de objecten afzonderlijk.

Zo ben ik die tussenruimten gaan benadrukken en gaan afdrukken in stof. Eerst begon ik met een fraaie juwelen verpakking en daarna sieraden, maar ook handen en hoofden van mensen, ik liet niet de objecten zien maar de ruimte ertussen. Op een of andere manier denk ik dat het om die tussenruimte gaat in het leven en niet om de objecten en mensen afzonderlijk. Het is meer de relatie tussen alle dingen, waar het over gaat. Het is de ruimte waar de uitwisseling plaats vindt.

Een quote uit de vroege romantiek beschrijft het ook mooi: “Het goddelijke toont zich op momenten van volmaakte ongedwongenheid. Het leeft in het ‘ertussen’”. (Friedrich Hölderlin)